bloode1.jpg

Bloode: Η πρώτη ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών

Η επιδίωξή τους δεν είναι παίξε γέλασε. Αντιθέτως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Κυριολεκτικά. Το Bloode είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών και στην οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας. Έχει στόχο μεταξύ άλλων να αλλάξει την κουλτούρα και τη συνείδηση των πολιτών γύρω από την αιμοδοσία. Έχει όραμα να βρίσκει αίμα όποιος το χρειάζεται μέσα σε μία μέρα. Γιατί, όπως εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Bloode Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος, η έλλειψη αίματος δημιουργεί μία αλυσιδωτή δυσλειτουργία που βλάπτει –εάν όχι μοιραία– πολύ σοβαρά την υγεία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Τι διαστάσεις έχει το πρόβλημα έλλειψης αίματος στην Ελλάδα;

Στη χώρα μας αναζητούνται ετησίως πάνω από 550.000 μονάδες αίματος, εκ των οποίων περίπου το 50% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες. Oι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας καλούνται, ενώ βρίσκονται στο νοσοκομείο ή εν αναμονή μίας επέμβασης/θεραπείας, να αναζητήσουν κάποιον ο οποίος θα δώσει αίμα. Λόγω αυτής της έλλειψης έχουμε φτάσει στο σημείο να εισάγουμε αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό έναντι μεγάλων χρηματικών ποσών, πράγμα το οποίο προβλέπεται να σταματήσει λόγω των οικονομικών οφειλών της χώρας μας.

Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 60 χώρες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτόνομα τις ανάγκες για αίμα;

Σε έρευνα που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια το 42% του πληθυσμού που δεν δίνει αίμα θεωρεί ότι η αιμοδοσία είναι επικίνδυνη, φοβάται τη διαδικασία ή/και δεν εμπιστεύεται το σύστημα υγείας της χώρας. Ταυτόχρονα ένα 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν γνωρίζει για το πρόβλημα έλλειψης αίματος στη χώρα μας, δεν χρειάστηκε να λάβει ή να δώσει αίμα και δεν έχει ενημερωθεί για την εθελοντική αιμοδοσία. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα υπολογίζεται κάτω του 2%. Εκτός αυτών των στοιχείων και με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας, έχουμε δει ότι το βασικό πρόβλημα στη χώρα μας είναι η έλλειψη κουλτούρας και εκπαίδευσης σε σχέση με την αιμοδοσία.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της έλλειψης;

Το προφανές και πιο μεγάλο πρόβλημα είναι κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί. Δηλαδή η ψυχολογική πίεση στην οποία υποβάλλονται οι ασθενείς και το συγγενικό περιβάλλον τους την ώρα που ήδη αντιμετωπίζουν ένα θέμα υγείας. Η πίεση αυτή είναι που φέρνει άλλες επιπτώσεις. Συχνό είναι το φαινόμενο ανθρώπων οι οποίοι αποκρύπτουν πληροφορίες προκειμένου να τους επιτραπεί να δώσουν αίμα για κάποιο φίλο ή συγγενή τους. Την ίδια ώρα παρατηρούνται περιπτώσεις ανθρώπων που καλούν δημόσια σε βοήθεια και πέφτουν θύματα οικονομικών εκβιασμών προκειμένου να καλύψουν την ανάγκη τους. Από μια πιο μακρινή σκοπιά, η μεγαλύτερη επίπτωση ενός συστήματος που λειτουργεί χωρίς τακτικούς εθελοντές αιμοδότες είναι το μεγάλο κόστος ελέγχου του αίματος λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στους δότες. Όλα αυτά καταγράφονται και σε εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μαζί με την ανάγκη να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στη δημιουργία νέων τακτικών εθελοντών αιμοδοτών για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος.

Πόσο συχνά μπορεί να δίνει κάποιος αίμα; Η αιμοδοσία εγκυμονεί κινδύνους;

Οι άντρες μπορούν να δίνουν αίμα κάθε 3-4 μήνες, ενώ οι γυναίκες κάθε 5-6 μήνες. Η αιμοδοσία ως πράξη δεν ενέχει κινδύνους. Αντιθέτως είναι ευεργετική για τον οργανισμό, καθώς βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του σιδήρου, στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση του κινδύνου εμφράγματος. Ταυτόχρονα η αιμοδοσία είναι μία καλή αφορμή για έναν μίνι έλεγχο, καθώς κάθε αιμοδότης εξετάζεται από γιατρό πριν από την αιμοληψία και το αίμα περνά από εργαστηριακούς ελέγχους.

Ποια είναι η νομική μορφή της πλατφόρμας Bloode;

Το Bloode είναι μία αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε μία νομική οντότητα με βασική επιδίωξη τον κοινωνικό αντίκτυπο που έχουμε στην κοινωνία. Δεν είμαστε όμως μία μαύρη τρύπα για χρήματα φιλανθρωπίας. Αντιθέτως είμαστε μία επιχείρηση που επιτυγχάνει μέσα από ένα επιχειρηματικό μοντέλο να είναι οικονομικά βιώσιμη και ανεξάρτητη. Τα προγράμματα ανάπτυξης εθελοντικής κουλτούρας που έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόσει δημιουργούν όφελος τόσο για την κοινωνία, όσο και για τους φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε.

Ποιοι οι πόροι σας, από πού προέρχονται και πού διοχετεύονται;

Μέχρι σήμερα έχουμε διοργανώσει περισσότερες από 60 εθελοντικές αιμοδοσίες και προγράμματα ενημέρωσης του κοινού. Στην πορεία αυτή μας έχουν στηρίξει τόσο κοινωφελή ιδρύματα, όσο και συνεργάτες που βρίσκουν αξία στις δράσεις μας.

bloode2

Ποιοι και πότε ιδρύσατε την εταιρεία; Ορμώμενοι από ποιες προσωπικές ανάγκες πέραν της επιδίωξης να συμβάλλετε στη λύση ενός προβλήματος που είναι θέμα ζωής και θανάτου κυριολεκτικά;

Ένα προσωπικό πρόβλημα είναι πολλές φορές αφορμή για τη δημιουργία μίας ευρύτερης λύσης. Πίσω στο 2012 αυτό έκαναν δύο μαθήτριες λυκείου, η Ναταλία Μπουγαδέλη και η Ναταλία Κρίτσαλη, όταν οραματίστηκαν τη δυνατότητα οι εθελοντές να είναι εγγεγραμμένοι σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα με βάση το οποίο θα ενημερώνονται, θα κινητοποιούνται και θα βοηθούν όσους έχουν ανάγκη. Από τότε φυσικά αυτή η ιδέα έχει εξελιχθεί και προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής. Παρότι τα δύο κορίτσια σήμερα δεν έχουν άμεσο ρόλο στην ομάδα του Bloode, ο οργανισμός συνεχίζει να εξελίσσεται, να μεγαλώνει και να εμπνέει ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Το Bloode ιδρύθηκε επίσημα τον χειμώνα του 2015 από τη Ναταλία Κρίτσαλη, τον Παναγιώτη Σφήκα κι εμένα, σήμερα γενικός διευθυντής του οργανισμού.

Τι ακριβώς κάνετε;

Το Bloode λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2015 και έχει κατορθώσει να συλλέξει αίμα ικανό να σώσει περισσότερους από 2.500 συμπολίτες μας. Αυτό έχει επιτευχθεί χάρις στη λειτουργία της πλατφόρμας εκκλήσεων για αίμα που φιλοξενείται στη σελίδα www.bloode.org, στην υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, στη διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών σε συνεργασία με επιχειρήσεις και άλλους φορείς και στη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές και φοιτητές.

Στη διάρκεια λειτουργίας της Bloode έχετε δει το σκηνικό να διαφοροποιείται σε σχέση με την αιμοδοσία;

Όταν ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας, ακούσαμε από πολλούς ότι η ψηφιακή εξέλιξη του συστήματος ήταν κάτι αδύνατον, καθώς και ότι δεν μπορεί το Bloode να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Τρία χρόνια μετά έχει δημιουργηθεί το ηλεκτρονικό μητρώο αιμοδοτών και οδηγούμαστε σε μία νέα εποχή, με την πρόθεση των αρμόδιων φορέων το βάρος των διαθέσιμων πόρων να πέσει στη σωστή ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου. Όσον αφορά εμάς, στις ανοιχτές αιμοδοσίες μας συμμετέχουν κατά 75% νεοεισερχόμενοι στο σύστημα εθελοντές, οι οποίοι ανήκουν κατά 50% στο ηλικιακό γκρουπ των 18 με 25 ετών. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να μεταδώσουμε το μήνυμά μας και στη φιλοσοφία μας να αντιμετωπίζουμε την αιμοδοσία ως μία εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Αυτή ακριβώς η φιλοσοφία έχει επιφέρει αύξηση της συμμετοχής μέχρι και 80% σε προγράμματα αιμοδοσίας που διατηρούσαν για χρόνια επιχειρήσεις με τις οποίες έχουμε συνεργαστεί.

Κυβέλη Χατζηζήση,
Δημοσιογράφος – «Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn