neoiorizontes_2.png

Πρώην φυλακισμένοι δημιούργησαν την ΚΟΙΝΣΕΠ Νέοι Ορίζοντες για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για άλλους πρώην φυλακισμένους και όχι μόνο

Ο Παναγιώτης Φραγκιάς και ο Γιώργος Τατσιώνας το λένε και ανατριχιάζουν: Τώρα πια μπαίνουν στις φυλακές για να δώσουν χέρι βοηθείας στους φυλακισμένους που σχεδιάζουν ένα μέλλον χωρίς κάγκελα και όλοι, μα όλοι, από προσωπικό μέχρι κρατουμένους, τους υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες.

Η ανατριχίλα του Παναγιώτη Φραγκιά και του Γιώργου Τατσιώνα είναι μεταδοτική. Όποιος έχει περάσει από δύσκολα μονοπάτια, είτε λέγονται φυλακή είτε λέγονται ναρκωτικά είτε περιθώριο και απόσυρση από την ίδια τη ζωή, ξέρει καλά πως η υπέρβαση του ίδιου του εαυτού τρέφεται και θεριεύει με τόνους κουράγιου, υπομονής και θέλησης.

Όσοι δεν έχουν περάσει από τέτοια δύσβατα μονοπάτια –ό,τι καλύτερο για τους ίδιους– ας συνυπολογίσουν την προστιθέμενη κοινωνική αξία που συν-δημιούργησαν ο Παναγιώτης Φραγκιάς και ο Γιώργος Τατσιώνας –και όχι μόνο– με στόχο θέσεις εργασίας για άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Για να δημιουργήσουν, με άλλα λόγια, τους Νέους Ορίζοντες, μία ΚΟΙΝΣΕΠ όνομα και πράγμα.

Ποια είναι η δραστηριότητα των Νέων Οριζόντων, της ΚΟΙΝΣΕΠ που δημιουργήσατε το 2014;

Π.Φ.: Αναλαμβάνουμε καθαρισμούς δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, συντήρηση και ανάπλαση εξωτερικών χώρων πρασίνου, μεταφορά και συσκευασία ξηρών τροφίμων. Μία καινούρια δράση που οργανώνουμε είναι η συμβουλευτική κατά κύριο λόγο σε πρώην κρατουμένους που θέλουν να δημιουργήσουν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

neoiorizontes 1

Πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στην κοινωνική επιχείρησή σας;

Γ.Τ.: Απασχολούμε σαράντα εργαζομένους. Πέραν του ότι έτσι κι αλλιώς αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος που ιδρύσαμε τους Νέους Ορίζοντες, δηλαδή η δημιουργία θέσεων εργασίας για ευπαθείς ομάδες και δη αποφυλακισμένους, είμαστε υποχρεωμένοι και βάσει νόμου να έχουμε σε ποσοστό τουλάχιστον 60% άτομα από αυτές τις κοινωνικές ομάδες.

Π.Φ.: Οι Νέοι Ορίζοντες είναι μία ομάδα που επιδιώκει να είναι βιώσιμη και λειτουργική, να δημιουργεί θέσεις εργασίας για τις ευπαθείς ομάδες και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, όχι να βγάζει χρήματα. Η επιθυμία μας είναι να αντιμετωπίσουμε τα στερεότυπα που υπάρχουν στην κοινωνία ευρύτερα, αλλά κυρίως στην αγορά εργασίας. Ξέρουμε βιωματικά ότι επανένταξη χωρίς δουλειά δεν γίνεται.

Ποιοι είναι οι πελάτες σας;

Π.Φ.: Σε ένα ποσοστό της τάξης του 85% με 90% οι πελάτες μας είναι δημόσιοι οργανισμοί. Από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έως τον Δήμο Αθηναίων και τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Κάνουμε συμβάσεις έργου, τις οποίες ανανεώνουμε. Οι εργαζόμενοι απασχολούνται τετράωρα, για τα οποία αμείβονται με 3,90 ευρώ την ώρα συν βεβαίως τα ένσημά τους. Είναι άντρες και γυναίκες από 20 έως 60 ετών.

Τι νιώθετε ως μεγαλύτερο ηθικό κέρδος από τους Νέους Ορίζοντες;

Π.Φ.: Το σημαντικότερο ίσως όλων είναι ότι το ποσοστό υποτροπής των εργαζομένων, είτε αποφυλακισμένων είτε απεξαρτημένων από τα ναρκωτικά, είναι μόλις 1%.

Είπατε ότι γνωρίζετε βιωματικά πως επανένταξη χωρίς εργασία δεν γίνεται. Για ποιο βίωμα μιλάτε;

Π.Φ.: Είμαστε και οι δύο πρώην φυλακισμένοι. Προσωπικά ήμουν φυλακή για εννιά χρόνια. Στην περίπτωσή μου υπήρχε υποστηρικτικό οικογενειακό πλαίσιο και παρ’ όλα αυτά ήξερα πως χωρίς να βρω δουλειά μετά την αποφυλάκισή μου θα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ξέρουμε παιδιά που όταν αποφυλακίζονται χωρίς δουλειά, χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον εύκολα πολλές φορές επιστρέφουν στην παραβατικότητα, άλλοι γιατί πιέζονται από τα στερεότυπα, άλλοι γιατί έχουν ιδρυματοποιηθεί, άλλοι γιατί δεν θέλουν να αλλάξουν τρόπο ζωής και σκέψης.

Προσωπικά, ίσως και με δόση ρομαντισμού, αλλά σίγουρα επειδή όλοι μας εδώ το έχουμε κάνει πράξη, πιστεύω στην αλλαγή. Δεν ξέρω εάν χρειαζόμαστε καινούρια καταστήματα κράτησης… Εμείς παλεύουμε μόνοι μας για καινούριες συμμαχίες ανθρώπων…

Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των εργαζομένων στους Νέους Ορίζοντες;

Π.Φ.: Συνεργαζόμαστε και επεξεργαζόμαστε τα αιτήματα των υποψήφιων εργαζομένων με τη βοήθεια της Επανόδου (σ.σ. ΝΠΙΔ με σκοπό την επαγγελματική κατάρτιση φυλακισμένων και αποφυλακισμένων, την αποκατάσταση, την οικονομική συμπαράσταση, την προετοιμασία και την προώθηση της κοινωνικής επανένταξής τους) και του επιστημονικού προσωπικού που απασχολείται εκεί. Πέραν αυτού το βασικό κριτήριό μας είναι κατά πόσο είναι ξεκάθαρη η διεκδίκηση από πλευράς του υποψηφίου. Κατά πόσο θέλει πραγματικά να αλλάξει τη ζωή του.

Πώς σας αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι φορείς ή οι ιδιώτες όταν αναλαμβάνετε κάποιο έργο;

Π.Φ.: Στην αρχή είχαμε δυσκολία, μας αντιμετώπιζαν με καχυποψία. Ακόμη και όταν υποβάλαμε, όπως πάντα, την πρότασή μας στον διαγωνισμό για να αναλάβουμε την καθαριότητα, τη φροντίδα και την ανάπλαση του εξωτερικού χώρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, για παράδειγμα, και πήραμε το έργο, στην αρχή, όταν πιάσαμε δουλειά, μας κοιτούσαν με επιφύλαξη. Τώρα όλοι μας λένε ότι τους βάλαμε τα γυαλιά.

Δεν υπάρχει πρόβλημα να εργάζεστε στο δημόσιο εξαιτίας του ποινικού μητρώου σας;

Γ.Τ.: Επειδή λειτουργούμε μέσω μίας ΚΟΙΝΣΕΠ, επιτρέπεται βάσει νόμου να εργαζόμαστε στο δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή το ποινικό μητρώο δεν είναι πρόβλημα. Ένας ιδιώτης όμως που δεν έχει καθαρό ποινικό μητρώο δεν μπορεί να εργαστεί στο δημόσιο. Αντιφατικό, απίστευτο, αλλά αληθινό.

Τη μαγιά για τη δημιουργία των Νέων Οριζόντων πώς την αποκτήσατε;

Π.Φ.: Για να δημιουργήσεις μία ΚΟΙΝΣΕΠ, χρειάζεσαι σύμβουλο για να σε καθοδηγήσει, δικηγόρο για να σε υποστηρίξει νομικά, να ξεπεράσεις τη γραφειοκρατία, να νοικιάσεις έναν χώρο και να καταβάλλεις ενοίκια. Σε όλα μας βοήθησε η Επάνοδος, η οποία εκτός των άλλων έδωσε από 200 ευρώ σε κάθε μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ μας με την προϋπόθεση ότι αυτό θα είναι το πρώτο αποθεματικό κεφάλαιό μας.

Κρύψατε ποτέ το παρελθόν σας;

Π.Φ.: Ποτέ δεν το έκρυψα.

Γ.Τ.: Ούτε κι εγώ.

Π.Φ.: Είναι απελευθερωτικό να μην κρύβεις τον εαυτό σου. Είναι εντυπωσιακή η εξέλιξη. Η αλλαγή στη ζωή σου. Τις προάλλες ήμουν στις φυλακές των Διαβατών, όπου κάνουμε μία προσπάθεια να λειτουργήσουμε συμβουλευτικά στους φυλακισμένους στο πλαίσιο των δράσεων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Από τη διευθύντρια μέχρι σύσσωμο το προσωπικό και τους ίδιους τους φυλακισμένους, μας υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες. Περίμεναν πώς και πώς τους Νέους Ορίζοντες. Το λέω και ανατριχιάζω.

-Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση με τον διακριτικό τίτλο «Νέοι Ορίζοντες» ιδρύθηκε τον Απρίλιο, δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα δημιουργίας και συντήρησης κήπων και εξωτερικών περιβαλλόντων χώρων, καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών καθαριότητας σε κτιριακές εγκαταστάσεις, και η έδρα της βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.

-Το ποσοστό υποτροπής των εργαζομένων στους Νέους Ορίζοντες, είτε αποφυλακισμένων είτε απεξαρτημένων από τα ναρκωτικά, είναι μόλις 1%

Κυβέλη Χατζηζήση,

Δημοσιογράφος–«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn