lezada30oct.jpg

 

Πρόσφατα είχα μια συνάντηση με έναν πελάτη μαζί με τον συνεργάτη μου σχετικά με ένα έργο που είχαμε παραδώσει. Συζητήσαμε αρκετά θέματα και κάποια στιγμή ο πελάτης μού είπε: «Έχετε αποκτήσει απόλυτη εμπιστοσύνη από κάθε άτομο και στις έξι ομάδες». Ο συνεργάτης μου ένιωθε περήφανος και άρχισε να με επαινεί. Ένιωσα ευγνώμων και έκπληκτη ταυτόχρονα. Νομίζω ότι είμαι αρκετά τυχερή που έχω ακούσει αυτό το σχόλιο από πελάτες και συνεργάτες μου πολλές φορές στη ζωή μου. 

Ο Σκωτσέζος συγγραφέας και κληρικός George MacDonald έγραψε «Το να εμπιστεύεσαι είναι καλύτερο κομπλιμέντο από το να αγαπάς», και ίσως να είναι. Μια ερώτηση αρχίζει να σχηματίζεται: «Τι κάνει τους ανθρώπους να με εμπιστεύονται;»

Στην πραγματικότητα ποτέ δεν προσπαθώ να κάνω τους ανθρώπους να με εμπιστεύονται. Κάνω και λέω αυτό που νομίζω σωστό χωρίς να σκέφτομαι ποτέ πώς πρέπει να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους. Και φυσικά, επειδή δεν κάνω καμία προσπάθεια να γίνω αρεστή αλλά λέω αυτό που πραγματικά πιστεύω, δεν με συμπαθούν όλοι, πράγμα πολύ λογικό.

Ορισμός της εμπιστοσύνης

Σε αναζήτηση του «πώς να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη» στο Google εμφανίστηκαν 660.000.000 αποτελέσματα. Το «τι είναι εμπιστοσύνη» εμφάνισε 1.970.000.000 αποτελέσματα. Φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη είναι μια μεγάλη ανησυχία για τους ανθρώπους που προσπαθούν να την ορίσουν και να βρουν τρόπους να τη χτίσουν σε κάθε είδους σχέσεις.

Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο μιας σχέσης, είτε προσωπικής είτε επαγγελματικής, και αποτελεί τη βάση όλων των μορφών οργάνωσης: οικογένεια, πόλη, κοινότητα, κράτος, εταιρία, σύλλογος, ομάδα.

Όταν οι πρωτόγονοι άνθρωποι άρχισαν να δημιουργούν κοινότητες, άρχισαν να χτίζουν εμπιστοσύνη. Η συνεργασία για να πετύχουν ένα αποτέλεσμα για την επιβίωσή τους, το κυνήγι και ο πόλεμος που έκαναν μαζί, απαιτούν εμπιστοσύνη. Κάθε δραστηριότητα που ασκείται από ανθρώπους «μαζί» βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Η «ενότητα» είτε ως κοινότητα είτε ως πόλη ή ομάδα απαιτεί κάποια μορφή εμπιστοσύνης ως βασική ουσία.

Ένας ορισμός είναι:

 

εμπιστοσύνη η [embistosíni] Ο30 (χωρίς πληθ.):

  1. 1. η πίστη, η βεβαιότητα κάποιου ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο έχει ορισμένη ικανότητα ή ιδιότητα (εντιμότητα, ειλικρίνεια συναισθημάτων, εχεμύθεια κτλ.): Aπόλυτη / τυφλή / αμοιβαία ~. Έχω ~ σε κπ. Εμπνέω σε κπ. ~. Kερδίζω / αποκτώ / χάνω την ~ κάποιου. Εκφράζω / δείχνω την ~ μου προς κπ. Περιβάλλω κπ. με την ~ μου. Tου είχε τόση ~, που δε ζήτησε απόδειξη παραλαβής. Έχω ~ στην εχεμύθειά σας / στους λόγους σας. Γιατί δε μου λες τι σχεδιάζεις; δε μου έχεις ~; Aποδείχτηκε ότι δεν είναι άξιος της εμπιστοσύνης μας. Πρόσωπο κοινής εμπιστοσύνης, προς το οποίο έχουν όλοι εμπιστοσύνη. (έκφρ.) χαίρω* της εμπιστοσύνης κάποιου.
  2. 2. (πολ.) η στήριξη μιας κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο, η έγκριση του κυβερνητικού προγράμματος από αυτό: H κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Ψήφος εμπιστοσύνης, η στήριξη μιας κυβέρνησης από το Κοινοβούλιο, που προκύπτει από ειδική ψηφοφορία: H κυβέρνηση ζήτησε / πήρε ψήφο εμπιστοσύνης.

(από το https://www.greek-language.gr/greekLang/index.html)

Όπως ορίζεται παραπάνω, η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι σχετική με μια ιδιότητα που χαρακτηρίζει το πρόσωπο (χαρακτήρας) ή σχετική με μια ικανότητά του σε κάτι. Γι’ αυτό και οι δυο αυτές διαστάσεις μάς δείχνουν εντελώς διαφορετικούς τύπους εμπιστοσύνης.

Προσωπική εμπιστοσύνη vs επαγγελματική εμπιστοσύνη

Στον πρώτο ορισμό η εμπιστοσύνη αφορά στην προσωπικότητα, ενώ στον δεύτερο αφορά στην ικανότητα, η οποία είναι τεχνική και μετρήσιμη. Η ανάπτυξη ικανοτήτων, δεξιοτήτων, γνώσεων και η υιοθέτηση συγκεκριμένων συμπεριφορών θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση επαγγελματικής εμπιστοσύνης. Η ανάπτυξη επαγγελματισμού θα οδηγήσει επίσης στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Ο επαγγελματισμός και οι συμπεριφορές που τον αποτελούν οδηγούν στη δημιουργία εμπιστοσύνης στο περιβάλλον του ατόμου. Οι πελάτες, οι συνάδελφοι και οι διευθυντές μπορούν να αναγνωρίσουν ένα άτομο που είναι αποτελεσματικό στη δουλειά και το εμπιστεύονται γι’ αυτό. Η επαγγελματική εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική και ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας επιχείρησης και την επίτευξη αποτελεσμάτων και επομένως οι άνθρωποι που είναι σοβαροί επαγγελματίες απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη στις ικανότητες και τις δεξιότητές τους.

Από την άλλη πλευρά, η εμπιστοσύνη ως συναισθηματική και βαθύτερη διάσταση σε οποιαδήποτε σχέση υπερβαίνει τις τεχνικές ικανότητες. Προέρχεται από την αληθινή ουσία ενός ατόμου. Εκπορεύεται από την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του. Είναι η ποιότητα της «ενέργειας» που δημιουργεί γύρω του και κάνει τους άλλους να αισθάνονται άνετα στην παρουσία του. Είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να κρύβουν τους φόβους τους, να χαλαρώνουν και να γελούν από την καρδιά τους. Η δημιουργία προσωπικής εμπιστοσύνης είναι ένα πολύ περίπλοκο έργο όποτε συμβαίνει. Προϋποθέτει πραγματική ειλικρίνεια, δικαιοσύνη και ακεραιότητα σε συνδυασμό με πραγματική φροντίδα για τους άλλους.

Μπορούμε να χτίσουμε προσωπική εμπιστοσύνη;

Για να εμπιστευτούν προσωπικά (και να λειτουργεί η φυσική νευρική λειτουργία να παράγουν οξυτοκίνη!), οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται:

Αποδεκτοί, σεβαστοί, ασφαλείς

Αν θέλουμε οι άνθρωποι να νιώσουν την πολύτιμη προσωπική εμπιστοσύνη σε εμάς, πρέπει κατά κάποιο τρόπο να ανακατασκευάσουμε το οικογενειακό τους περιβάλλον στην ιδανική του μορφή. Είναι το μέρος όπου το παιδί γίνεται δεκτό χωρίς όρους, σεβαστό ως πολύτιμο μέλος του συνόλου και ασφαλές, γιατί η μαμά και ο μπαμπάς πάντα το προστατεύουν και δεν θα το βλάψουν ποτέ.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες στο περιβάλλον μας;

Μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται αποδεκτοί, σεβαστοί και ασφαλείς στην παρουσία μας; Κι αν το κάνουμε, θα είναι αυτή η κατάσταση ειλικρινής και βιώσιμη ή θα καταρρεύσει στην πρώτη διαφωνία μας μαζί τους;

 

Μαρία Μπικέ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Executive Coach, Neurocoaching Expert

Senior Practitioner EMCC Accredited

Αντιπρόεδρος EMCC Greece, Senior Researcher on Ethics EMCC Global

E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., T: 6944 889526, www.quanta.consulting

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/maria-biquet-6544b83/

 

Πηγή φωτό: https://www.freepik.com/free-photo/trust-word-made-with-wooden-blocks_4351825.htm#page=1&query=trust&position=6\

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn