ygeia_1803.jpg

 

Οι πολλές ομελέτες μάλλον δεν είναι καλή ιδέα, καθώς νέα επιστημονική έρευνα κατέληξε στη διαπίστωση ότι η τακτική κατανάλωση αυγών αυξάνει τη χοληστερίνη, τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και κατά συνέπεια για πρόωρο θάνατο. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρία έως τέσσερα αυγά την εβδομάδα διατρέχουν 6% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και έχουν 8% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους δεν τρώνε καθόλου αυγά. Ο «ένοχος» φαίνεται πως είναι η χοληστερίνη που περιέχουν τα αυγά. Η ημερήσια κατανάλωση 300 mg διατροφικής χοληστερίνης συνεπάγεται αύξηση 17% του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και 18% του πρόωρου θανάτου.

Τα αποκαρδιωτικά αυτά στοιχεία παρουσίασαν σε δημοσίευμά τους στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA» οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγου, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής Νορίνα Άλεν, που ανέλυσαν στοιχεία από έξι μελέτες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 30.000 άτομα σε βάθος 30ετίας. Τα νέα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τις συστάσεις που έκαναν τα Υπουργεία Υγείας και Γεωργίας των ΗΠΑ το 2015, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την κατανάλωση αυγών. Αντίθετα, η νέα μελέτη ξεκαθαρίζει πως οι οδηγίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Γενικότερα, το ζήτημα των αυγών έχει προκαλέσει σύγχυση σε κοινό και επιστήμονες, καθώς έχουν δει το φως της δημοσιότητας έρευνες αντιφατικές μεταξύ τους. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν είναι ανάγκη να εξοβελιστούν τελείως τα αυγά από τη διατροφή μας, αρκεί όμως να τα περιορίσουμε και να προτιμάμε το ασπράδι από τον κρόκο, όπου βρίσκεται η περισσότερη χοληστερίνη. Μεταξύ όλων των τροφών, ο κρόκος είναι από τις πλουσιότερες πηγές χοληστερόλης. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 mg διατροφικής χοληστερόλης στον κρόκο του. Άλλα ζωικά προϊόντα με υψηλή χοληστερόλη είναι το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά (βούτυρο, κρέμα γάλατος κ.ά.).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn