ygeia.jpg

 

Το εμβόλιο, γνωστό ως «Sputnik V», αναπτύχθηκε από το ερευνητικό κέντρο Gamaleya και η μαζική παραγωγή του έχει ήδη ξεκινήσει στο φαρμακευτικό εργοστάσιο της AFK Sistema Binnopharm. Η συνολική παραγωγή του εμβολίου αναμένεται να φτάσει τις 500 εκατομμύρια δόσεις τους πρώτους 12 μήνες.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η πρώτη παρτίδα του πολυαναμενόμενου εμβολίου θα παραχθεί και θα είναι έτοιμο για χρήση σε δύο εβδομάδες. «Σήμερα διεξάγονται οι δοκιμές ποιοτικού ελέγχου. Μέσα σε δύο εβδομάδες η πρώτη παρτίδα του φαρμάκου θα κυκλοφορήσει και θα παραδοθεί για εμβολιασμό σε ομάδες γιατρών υψηλού κινδύνου», ανέφερε συγκεκριμένα.

Παράλληλα τόνισε ότι ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός για όλους, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, προσθέτοντας ότι έχει αναπτυχθεί μια ειδική εφαρμογή ανίχνευσης που θα επιτρέψει στους Ρώσους πολίτες να επιβεβαιώσουν την κατάσταση της υγείας τους. Η εφαρμογή θα παρακολουθεί επίσης πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου για όσους το έλαβαν.

Ο Μουράσκο δήλωσε ότι το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για να καλύψει τη ζήτηση εντός της Ρωσίας αλλά δεν απέκλεισε την εξαγωγή του. Σημείωσε επίσης ότι η κριτική του εμβολίου από το εξωτερικό είναι αβάσιμη και προκαλείται από τον φόβο του ανταγωνισμού. «Οι ξένοι συνάδελφοι, οι οποίοι προφανώς ένιωθαν έναν ανταγωνισμό, είδαν τα πλεονεκτήματα του ρωσικού εμβολίου και προσπαθούν τώρα να εκφράσουν κάποιες απόψεις, οι οποίες κατά την άποψή μας είναι απολύτως αβάσιμες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι ρωσικές αρχές, τέλος, έχουν αναφέρει ότι το εμβόλιο του Gamaleya θα μπορούσε να παρέχει ανοσία έναντι του κορονοϊού για έως και δύο χρόνια.

Sputnik Ελλάδας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn