galopoula.jpg

  

Είναι μια ζουμερή και πλούσια σε κρέας... βασίλισσα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 που αφίχθη στην Ελλάδα, κάθε Σεπτέμβριο και αφού «στολιστεί» κατάλληλα, «τοποθετείται σε περίοπτη θέση στο γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι». Πρόκειται για την γαλοπούλα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής (ΑΓΣ), η οποία πρώτη έφερε στην Ελλάδα την άσπρη γαλοπούλα, μέχρι τότε υπήρχαν μόνο οι μαύρες, και μπορεί αρχικά να εκτρέφονταν στο αγρόκτημα ορισμένες δεκάδες, γρήγορα όμως έγιναν εκατοντάδες και σήμερα ξεπερνούν τις 20.000.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η άσπρη γαλοπούλα ήταν άγνωστη στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό και η ΑΓΣ τη σύστησε στους Θεσσαλονικείς, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που είχε τότε διοργανωθεί στην ιστορική ταβέρνα του «Κρικέλα», όπου είχε προκληθεί η υψηλή κοινωνία της πόλης, προκειμένου να την γευτεί.

Μάλιστα, ενδεικτικό περιστατικό της αποδοχής που λαμβάνει ολοένα και πιο έντονα η γαλοπούλα της ΑΓΣ είναι αυτό που περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Αγροκτήματος της ΑΓΣ, Θεόδωρος Καλλίτσης. Τα Χριστούγεννα του 1998 εκλάπη στον Πειραιά ένα φορτηγό με 1.306 γαλοπούλες που θα ήταν το δώρο της εταιρείας «Παπαστράτος» στους εργαζόμενους της. Τρεις μερες αργότερα το κλεμμένο φορτηγό εντοπίστηκε εγκαταλελειμένο με όλες τις γαλοπούλες στον Ασπρόπυργο.

«Οι κλέφτες ήθελαν μεν τις γαλοπούλες αλλά δεν κατάφεραν να τις πουλήσουν διότι ήταν ήδη συσκευασμένες με το λογότυπο της ΑΓΣ», σχολίασε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση της γαλοπούλας στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη στην ΕΕ. Ως εκπαιδευτικό αγροτικό ίδρυμα που είμαστε, στόχος μας είναι να προωθήσουμε την εκτροφή της γαλοπούλας ακόμη περισσότερο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα της εναλλακτικής εκτροφής οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και εναλλακτικής επιλογής οι καταναλωτές».

Οι προπαραγγελίες για την εξασφάλιση εκλεκτής και άριστης ποιότητας γαλοπούλας ΑΓΣ έχουν ήδη ξεκινήσει ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και σύμφωνα με τον διευθυντή του Αγροκτήματος της ΑΓΣ «η γαλοπούλα της ΑΓΣ θα βρίσκεται σε επιλεγμένα κρεοπωλεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης και σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ της χώρα μας, και φυσικά στο κατάστημα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, εντός των εγκαταστάσεών της». Ήδη τις προηγούμενες μέρες, πολλά μέλη της αμερικάνικης κοινότητας που ζουν στη χώρα μας και πολλοί που τηρούν το έθιμο της εορτής του Thanks Giving έχοντας ζήσει στην Αμερική, προμηθεύτηκαν περίπου 600 γαλοπούλες μέχρι χθες 24/11, που εορτάστηκε η Ημέρα της Ευγνωμοσύνης.

Έτσι, ενώ τα πρώτα χρόνια η διάθεση της γαλοπούλας από την ΑΓΣ γινόταν αποκλειστικά από το κατάστημα εντός της σχολής και σε λίγα συνεργαζόμενα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης, σήμερα ολοένα και εντείνεται το ενδιαφέρον για τη διάθεσή της. Τονίζεται βέβαια, ότι πέραν της ΑΓΣ, σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα αρκετές μονάδες εκτροφής γαλοπούλας.

Η πιο νόστιμη… ατραξιόν του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, έλκει την καταγωγή της από την αμερικανική ήπειρο και οι πρώτοι Ευρωπαίοι που την αντίκρισαν ήταν οι Ισπανοί κατακτητές το 1500, οι οποίοι την ονόμασαν πουλί των… Ινδιών, καθώς είχαν την ψευδαίσθηση ότι εκεί βρισκόταν. Η κατανάλωση της στο ευρωπαϊκό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι καθιερώθηκε από τις αρχές του 19ου αιώνα. Αντικατέστησε τη χήνα, την πάπια αλλά και τον κύκνο, που αποτελούσαν αγαπημένες γαστριμαργικές επιλογές των Ισπανών, των Άγγλων και των Γάλλων για την ημέρα των Χριστουγέννων. Σήμερα, σχεδόν εννέα στους δέκα κεντροευρωπαίους θεωρούν πως τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν τα ίδια χωρίς την παραδοσιακή ψητή γαλοπούλα.

Καθαρίζουν γαλοπούλες με…βουρτσάκι

Κάθε χρόνο, τέλος Σεπτεμβρίου, η σχολή εισάγει χιλιάδες νεοσσούς γαλόπουλα ηλικίας μόλις μίας ημέρας. Η μεταφορά των καλύτερων υβριδίων λευκής γαλοπούλας, γίνεται με ειδικά οχήματα, που διαθέτουν αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου του αερισμού, της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Τρέφονται με σιτηρέσια που περιέχουν λιναρόσπορο, πλούσιο σε Ωμέγα 3 λιπαρά, με αποτέλεσμα το κρέας τους να είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που έχουν αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά στην καλή καρδιαγγειακή υγεία. Εκτρέφονται σε υποδειγματικούς πτηνοθαλάμους με άριστες συνθήκες υγιεινής, ενώ το τελικό στάδιο διαχείρισης και επεξεργασίας γίνεται παρουσία του κρεοσκόπου - κτηνιάτρου των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

Πέραν όμως όλων των προαναφερόμενων, ενδεικτικό της προσοχής που δίνει η σχολή για την εξασφάλιση της υψηλότερης ποιότητας, είναι το τελετουργικό που ακολουθούν κάθε χρόνο οι μαθητές της ΑΓΣ και περιγράφει ο κ. Καλλίτσης. «Έβλεπα σήμερα το πρωί στο αγρόκτημα μαθητές να καθαρίζουν τις γαλοπούλες με ειδικά βουρτσάκια, στα σημεία εκείνα που θα μπορούσε το κρέας να έχει ατέλειες πριν τη συσκευασία», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «αυτό νομίζω ότι γίνεται μόνο στην ΑΓΣ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημειώνει ότι τόσο οι γαλοπούλες όπως και τα άλλα προϊόντα της σχολής έχουν δύο χαρακτηριστικά. «Η διάθεσή τους έχει να κάνει με την απόδοση υποτροφιών από την ΑΓΣ. Δεν είμαστε εμπορική εταιρεία, δεν βγάζουμε κέρδη. Από την πώληση των προϊόντων μας όπως και της γαλοπούλας, το ποσό που συγκεντρώνεται διατίθεται για τη χορήγηση υποτροφιών. Κάθε χρόνο, ανάλογα με το ποσό που συγκεντρώνεται, δίνονται από 15 έως και 50 υποτροφίες», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Προσθέτει, ότι το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι «ότι με τη διάθεση των προϊόντων μας στους καταναλωτές, ουσιαστικά τους κάνουμε συμμέτοχους στη γιορτή ποιότητας των τροφίμων για την οποία καθημερινά πασχίζουμε στη σχολή. Μοιραζόμαστε την ποιότητα με τους καταναλωτές της χώρας», τονίζει.

Διατροφικά, το κρέας της γαλοπούλας είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά, ενώ έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και ψευδάργυρου. Σε σύγκριση με το κοτόπουλο, η γαλοπούλα έχει περισσότερο νάτριο, λιγότερες θερμίδες, λιγότερη πρωτεΐνη, λιγότερη χοληστερόλη και περισσότερο κάλιο ανά ίση ποσότητα προϊόντος σε σχέση με το κοτόπουλο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn