arthro_2402_900x600.jpg

 

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής είναι συνυφασμένοι με το άγχος. Κι όμως υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να μας φτιάξουν τη διάθεση, να μειώσουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες και να μας προσφέρουν την απαραίτητη ηρεμία που τόσο έχουμε ανάγκη.

Προσπαθήστε λοιπόν να ενσωματώσετε μερικές από τις παρακάτω τροφές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα αποτελεί πλούσια πηγή σε κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και σίδηρο. Έχει τη δύναμη να ρυθμίζει τα επίπεδα του άγχους σας, αφού μπορεί να μειώσει τις ορμόνες του στρες, συμπεριλαμβανομένης και της κορτιζόλης.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Τέλος, η μαύρη σοκολάτα περιέχει μοναδικές φυσικές ουσίες που δημιουργούν μια αίσθηση ευφορίας, παρόμοια με την αίσθηση όταν είστε ερωτευμένοι. 1-2 πλακίδια μαύρη σοκολάτα λοιπόν, αρκούν για να σας βελτιώσουν τη διάθεση και να σας χαλαρώσουν.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή και θρεπτική διατροφική επιλογή για τον οργανισμό σας. Είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, βιταμίνη Β, Ε, σελήνιο, ψευδάργυρο κ.α.

Εντάξτε 1 χούφτα ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, ηλιόσπορους, καρύδια, κάσιους, φιστίκια, κ.α.) την ημέρα για να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση, να καταπολεμήσετε το άγχος,  να βοηθήσετε τυχόν προβλήματα αϋπνίας και να προσφέρετε στον εαυτό σας την απαραίτητη χαλάρωση μετά από μια έντονη μέρα.

Στρείδια

Σημαντικό όπλο κατά του στρες αποτελεί και ο ψευδάργυρος, ο οποίος δεν πρέπει να υποτιμάται καθόλου, καθώς στην πραγματικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στο νευρικό μας σύστημα. Τα ωμά στρείδια περιέχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά αποτελούν πλούσια πηγή μαγνησίου. Η μειωμένη πρόσληψη του συγκεκριμένου μετάλλου ενισχύει το άγχος και μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και αίσθημα κόπωσης.

Η καθημερινή πρόσληψη μαγνησίου θεωρείται απαραίτητη, αν αναλογιστεί κανείς ότι με την πάροδο των ετών μειώνεται και η περιεκτικότητα διαφόρων οργάνων του σώματος σε μαγνήσιο.

Λιπαρά Ψάρια

Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες μπορούν να καταπολεμήσουν με φυσικό τρόπο τα αυξημένα επίπεδα του άγχους. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σ’ αυτά τα ψάρια, αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των νευρικών κυττάρων, άρα συσχετίζονται άμεσα και με την εγκεφαλική λειτουργία. Συνίσταται η κατανάλωση κάποιου λιπαρού ψαριού, τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.

Κόκκινες πιπεριές

Οι κόκκινες πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λυκοπένιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, Α, Β6, καθώς έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Ο ρόλος της βιταμίνης C για τον οργανισμό είναι σημαντικός, αφού στηρίζει τον οργανισμό σε περιόδους στρες και κόπωσης, ενώ συμβάλλει στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση.

Επιπλέον σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Ψυχοφαρμακολογία,οι άνθρωποι που έλαβαν υψηλές δόσεις σε βιταμίνη C, προτού ασχοληθούν με δραστηριότητες που προκαλούσαν άγχος (προφορικές παρουσιάσεις και επίλυση μαθηματικών προβλημάτων), είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ανακτήθηκαν ταχύτερα τα επίπεδα της κορτιζόλης  στο αίμα τους από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μπανάνες

 Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, Β, C, E, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και κάλιο. Αποτελούν μια φυσική πηγή τρυπτοφάνης, η οποία μετατρέπεται  σε σεροτονίνη, μια ορμόνη η οποία θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τον ύπνο σας και θα βελτιώσει τη διάθεση σας. Επιπλέον, οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Τέλος, μπορούν να βοηθήσουν και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να σας προσφέρουν ωραίες εναλλαγές της διάθεσης σας.

Γράφει ο Βασίλης Ζήντρος | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

                                                                                                          https://dietplus.gr/

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn