arthro3.jpg

 

Πίσω από κάθε διατροφικό μύθο, κρύβονται συνήθως "μισές" αλήθειες. Παρακάτω θα δούμε μερικούς από αυτούς τους μύθους.

Η ημερήσια πρόσληψη  νερού πρέπει να είναι 8-10 ποτήρια

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η ημερήσια κατανάλωση νερού εξαρτάται από τις ανάγκες  του κάθε ατόμου. Διαφορετικές ανάγκες έχει ένα άτομο που αθλείται  και άλλες ανάγκες έχει ένας άνθρωπος που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών.

Τα τελευταία χρόνια η σύσταση των διαιτολόγων-διατροφολόγων  αφορούσε την κατανάλωση τουλάχιστον 8-10 ποτηριών νερού ημερησίως.

Σύμφωνα όμως με το επιστημονικό έντυπο «Journal of the Αmerican Society of Νephrology», το 2008 οι επιστήμονες Dan Νegoianu και Stanley Goldfarb σε δημοσίευσή τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει καθαρή ένδειξη για τα οφέλη της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων νερού».

Το μαύρο ψωμί περιέχει λιγότερες θερμίδες από το άσπρο

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Η μεγαλύτερη διαφορά που έχει το μαύρο ψωμί σε σχέση με το άσπρο, είναι ότι περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, καθώς και ότι είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το οποίο έχει θετικές επιδράσεις τόσο στη λειτουργία του νευρικού μας συστήματος όσο και στο μεταβολισμό μας.

Το θερμιδικό του περιεχόμενο όμως είναι σχεδόν το ίδιο με το άσπρο ψωμί.

Ορισμένοι συνδυασμοί τροφών παχαίνουν

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ συζήτηση για τον συνδυασμό διάφορων τροφών που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους και καλό θα ήταν να αποφεύγεται. Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν ευσταθεί, από την αρχαία Ελλάδα ως σήμερα οι τροφές συνδυάζονταν.

Στην πραγματικότητα, για να είναι ένα γεύμα πλήρες, χρειάζεται να συνδυαστούν τροφές από όλες τις κατηγορίες θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λιπαρά) προκειμένου ο οργανισμός να μπορέσει να ανταπεξέλθει σωστά στις ενεργειακές του ανάγκες.

Τα λευκά ποτά είναι διαίτης

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Όλα τα αλκοολούχα ποτά δίνουν ενέργεια ανάλογη της περιεκτικότητάς τους σε αλκοόλ, ενώ το χρώμα τους δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο.

Αν για παράδειγμα συγκρίνουμε τη βότκα (λευκό ποτό) με το ουίσκι (και τα δυο ποτά περιέχουν περίπου 40% σε αλκοόλ) στα 100γρ. μας δίνουν και τα δυο ποτά 280 θερμίδες περίπου.

Αν φυσικά τώρα προσθέσουμε αναψυκτικό ή ζάχαρη, η θερμιδική αξία του ποτού αυξάνεται ακόμα περισσότερο( πχ. Cocktails).

Τα φρέσκα προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα κατεψυγμένα

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας αναγκάζει συχνά να καταφύγουμε στην κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων.

Τις περισσότερες φορές  τα αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία και τα θεωρούμε πολύ χαμηλότερης αξίας από τα φρέσκα προϊόντα, τα οποία έχουν σίγουρα πιο έντονο άρωμα και γεύση.

Αν τα συγκρίνουμε ως προς τη διατροφική τους αξία, θα συμπεράνουμε ότι τα κατεψυγμένα είναι μια καλή επιλογή.

Αυτό αφορά κυρίως τα φρεσκοκατεψυγμένα προϊόντα που με το σωστό τρόπο συντήρησης, συσκευασίας και κατάψυξης, μπορούν ακόμη να θεωρούνται ισάξια με τα φρέσκα.

Ειδικά όσον αφορά για τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να υπερτερούν όσων «φρέσκων» έχουν παραμείνει για αρκετό καιρό στο ράφι ή έχουν παραχθεί πριν από πολλές ημέρες και εισαχθεί από το εξωτερικό.

 

Γράφει ο Βασίλης Ζήντρος | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

                                                                                                          https://dietplus.gr/

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn