arthro_b_900_2004.jpg

 

Ξεκινήσατε την προσπάθεια σας για να φτάσετε στο βάρος που έχετε ονειρευτεί ξέροντας ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, στην οποία θα πρέπει να είστε εγκρατείς και πολλές φορές να θυσιάσετε αγαπημένες συνήθειες και γευστικούς πειρασμούς που αγαπάτε.

Τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες αυτού του «ταξιδιού», η απώλεια βάρους θα είναι θεωρητικά μια τακτική ρουτίνα. Επειδή όμως η απώλεια βάρους δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, πιθανόν λίγες εβδομάδες αργότερα η απώλεια να σταματήσει και να «κολλήσετε».

Σίγουρα η πρώτη σας σκέψη θα είναι ότι κάνετε κάτι λάθος εσείς και να απογοητευτείτε. Εκείνο το χρονικό σημείο όμως, θα πρέπει να φανείτε δυνατοί και να συνεχίσετε, γιατί είναι πολύ πιθανό να σταματήσετε τις αλλαγές που κάνετε στον τρόπο ζωής σας και να ανακτήσετε όλο το χαμένο βάρος πίσω.

Εξάλλου, ακόμη και να ακολουθείτε κατά γράμμα τη δίαιτα, μπορεί να φτάσετε στο «ζενίθ» της απώλειας βάρους περίπου έξι μήνες από τότε που ξεκινήσατε το πρόγραμμα, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition το 2014.

Μην χάνετε το κουράγιο σας λοιπόν και προσπαθήστε να εντάξετετις παρακάτω μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα σας, που είναι σίγουρο ότι σε βάθος χρόνου θα σας βοηθήσουν.

Αυξήστε την ποσότητα που καταναλώνετε, κατά περίπου 200 θερμίδες ανά ημέρα για 3-4 συνεχόμενες μέρες. Στη συνέχεια μπορείτε να επιστρέψετε στη δίαιτα σας, χωρίς όμως να κατεβαίνετε το ημερήσιο όριο των 1200 θερμίδων.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο για τις επόμενες μέρες, καταγράφοντας ό,τι καταναλώνετε. Ίσως έτσι να ανακαλύψετε μικρά λάθη που τυχόν κάνετε.

Ελέγξτε με προσοχή το διατροφικό πίνακα από τα συσκευασμένα τρόφιμα που αγοράζετε, για τυχόν μεγάλες ποσότητες σε αλάτι ή ζάχαρη.

Αφιερώστε χρόνο για να προετοιμάσετε και να μαγειρέψετε εσείς το γεύμα σας και περιορίστε το έτοιμο φαγητό. Μ’ αυτό τον τρόπο θα είστε σίγουροι ότι τα υλικά που χρησιμοποιείτε δεν σαμποτάρουν την προσπάθεια σας.

Ξεκινήστε κάποια φυσική δραστηριότητα ή αυξήστε την κίνηση σας μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Μ’ αυτό τον τρόπο θα καίτε περισσότερες θερμίδες και θα ενισχύσετε το μεταβολισμό σας.

Προσπαθήστε να μην παραλείπετε γεύματα και φροντίστε τα γεύματα σας να μην γίνονται σε ακανόνιστες ώρες. Ο οργανισμός σας σταματάει για ώρες να κάνει καύσεις και αποδεδειγμένα δεν θα χάσετε βάρος γρηγορότερα μ’ αυτό τον τρόπο.

Αυξήστε την ποσότητα των τροφών που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, έτσι ώστε να αποτραπεί η επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού.

Προσπαθήστε να κοιμηθείτε αρκετές ώρες. Ο ανεπαρκής ύπνος απορρυθμίζει το βιολογικό ρολόι, ανεβάζει τα επίπεδα γκρελίνης, ινσουλίνης και κορτιζόλης και αυξάνει την επιθυμία για φαγητό.

Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε νερό. Είναι απαραίτητο για την λειτουργία του οργανισμού, καθώς ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και συμβάλλει στην αποβολή των παραπροϊόντων του μεταβολισμού. Σύμφωνα τώρα με μελέτες, η κατανάλωση 2 λίτρων νερού σε μια μέρα είναι ικανή να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 96 θερμίδες ανά ημέρα. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη μελέτη, όσοι έκαναν δίαιτα και κατανάλωναν 2 ποτήρια νερού πριν τα κυρίως γεύματα, έχασαν 44% περισσότερο βάρος σε ένα διάστημα περίπου 3 μηνών, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν νερό.

Τέλος, προσπαθήστε να αποφύγετε για ένα εύλογο χρονικό διάστημα σακχαρούχα ροφήματα, ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά, σόδα και αλκοόλ. Εκτός από τις πολλές θερμίδες που θα σας προσφέρουν, είναι ικανά να σαμποτάρουν την προσπάθεια που κάνετε για να έχετε απώλεια βάρους.

Γράφει ο Βασίλης Ζήντρος | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

                                                                                                          https://dietplus.gr/

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn