arthro_900.jpg

 

Είσαι νέα μανούλα, θα γίνεις μανούλα, έγινες ξανά μανούλα… Η λαχτάρα πάντα μεγάλη και η αγωνία να είναι όλα «όπως πρέπει» πάντα η ίδια. Μια από τις ευχάριστες υποχρεώσεις είναι το δωμάτιο του μωρού σου: πώς θα το διακοσμήσεις, πώς θα το βάψεις, πώς θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί το νέο μέλος. Το χρώμα είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο που δεν έχει να κάνει μόνο με την αισθητική και τη μόδα, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ψυχολογία του μωρού σου.

Πριν δώσουμε κάποια στοιχεία για το χρώμα του βρεφικού δωματίου, καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη ότι:

  • τα μωρά αρχίζουν να διακρίνουν τα χρώμα από 3-4 μηνών
  • ένα νεογέννητο μπορεί να δει σε απόσταση 20-25 εκατοστών
  • η ικανότητα να εστιάζει, να ερμηνεύει τα χρώματα και να διακρίνει μεταξύ αντιθετικών χρωμάτων αναπτύσσεται από τη δεύτερη μέχρι την όγδοη εβδομάδα
  • από 2 έως 5 μηνών η όραση γίνεται σαφώς λιγότερο θολή και το μωρό μπορεί να παρακολουθεί αντικείμενα που κινούνται
  • από 6 έως 12 μηνών το μωρό σου βλέπει σχεδόν το ίδιο καλά με εσένα.

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σχεδόν όλα τα χρώματα σε ένα βρεφικό δωμάτιο, αρκεί να προσέξουμε τις αναλογίες και τον συνδυασμό.

  • Το πράσινο και οι αποχρώσεις του μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς φόβο, γιατί είναι το χρώμα της ισορροπίας και της αρμονίας. Είναι η ισορροπία ανάμεσα στο μυαλό, το σώμα και τον συναισθηματικό εαυτό μας. Παραπέμπει σε εικόνες φύσης, ωστόσο δεν θεωρείται ένα χρώμα που εμπνέει και παρακινεί.
  • Το μπλε –όχι το πολύ σκούρο– είναι επίσης ένα χρώμα που ενδείκνυται διότι ηρεμεί και πυροδοτεί νοητικές αντιδράσεις. Σε σκούρες αποχρώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοιχεία (σε ένα έπιπλο ή σε κάποια διακοσμητικά) του δωματίου.
  • Το κίτρινο είναι το χρώμα της ουδετερότητας, της αισιοδοξίας, σε φωτεινές αποχρώσεις όμως μπορεί να προκαλέσει διέγερση και κλάμα.
  • Οι γκρι και καφέ αποχρώσεις προσφέρουν μια ηρεμία και μια μαλακή κομψότητα.
  • Το πορτοκαλί είναι φιλόξενο, αλλά συνδέεται με άγχος και μειωμένη προσοχή των παιδιών. Το ροζ είναι μεν παιχνιδιάρικο, αλλά μπορεί να γίνει ενοχλητικό με την πάροδο του χρόνου και να εντείνει την υπερκινητικότητα.
  • Το μοβ είναι βασιλικό χρώμα, αλλά μπορεί να προκαλέσει απομάκρυνση από την αναμελιά και την παιδικότητα, το κόκκινο πυροδοτεί σωματικές αντιδράσεις και συνδυάζεται με θυμό, επιθετικότητα και υπερδιέγερση.

Αν πρόκειται εντός του 2023 να υποδεχτείς νέο μέλος, μπορείς να ακολουθήσεις κάποια από τις παρακάτω προτάσεις λαμβάνοντας υπόψη την ψυχολογία του χρώματος, τις ανάγκες του μωρού σου, αλλά και τις τάσεις των χρωμάτων για τη φετινή χρονιά.

  1. Βάψε το δωμάτιο γκρι ανοιχτό. Για τον έναν τοίχο μπορεί να χρησιμοποιηθεί έντονο χρώμα (κόκκινος άργιλος, πετρόλ): σε ολόκληρη την επιφάνεια, σε λωρίδες ή σε γεωμετρικά μοτίβα.
  2. Βάψε το δωμάτιο στο χρώμα της μέντας κρατώντας έπιπλα και διακοσμητικά σε ουδέτερους τόνους.
  3. Βάψε το δωμάτιο σε απαλή γκρι απόχρωση και βάλε ένα έπιπλο και διακοσμητικά στο χρώμα της ματζέντας.
  4. Βάψε το δωμάτιο απαλό γαλάζιο και διαμόρφωσε μία πλευρά με πορτοκαλί ή κόκκινες λεπτομέρειες.

Και για τους πιο τολμηρούς…

  1. Βάψε όλο το δωμάτιο χρησιμοποιώντας λευκό και μαύρο, επιλέγοντας διακοσμητικά, αξεσουάρ, σχέδια ή ταπετσαρίες που θα παραπέμπουν σε καρτούν ή παραμύθι. Μπορείς να αφήσεις έναν τοίχο στον οποίο θα συμπληρώνεις –μαζί με το μικρό σου καθώς μεγαλώνει– το σχέδιο ή την ιστορία, με ή χωρίς χρώμα.

Γενικά, άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο, νιώσε άνετα με τις επιλογές σου και μην περιοριστείς σε κανόνες άλλων και κοινωνικές νόρμες που καταπιέζουν αντί να βοηθούν!

Καλή διασκέδαση!

Γράφει η Όλγα-Παναγιώτα Καραθανάση,

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια MSc, Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Διά ζώσης και διαδικτυακές συνεδρίες Συμβουλευτικής Παιδιών-Εφήβων-Ενηλίκων, Θεραπεία Ζεύγους, Χορήγηση ψυχομετρικών τεστ σε παιδιά και ενήλικες,

 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn