arthro_0206_kapnisma.jpg

 

Η μεγαλύτερη αγωνία των καπνιστών σχετικά με τη ζωή «μετά το τσιγάρο», είναι ότι τα περισσότερα άτομα που προσπάθησαν να κόψουν το κάπνισμα, αύξησαν το σωματικό τους βάρος.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να απογοητευτούν, να υποτροπιάσουν ενδίδοντας και πάλι στις παλιές καπνιστικές τους συνήθειες και να βιώνουν κύκλους απώλειας και επαναπρόσληψης βάρους.

Ο κυριότερος λόγος που αυξάνεται το βάρος των ατόμων που παύουν να καπνίζουν, είναι ότι η νικοτίνη αυξάνει κατά περίπου 200 θερμίδες τον μεταβολισμό.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όταν σταματήσουμε να προσλαμβάνουμε τη νικοτίνη, ο οργανισμός μας να χρειάζεται πλέον 200 θερμίδες λιγότερες απ’ αυτές που έπαιρνε ως τώρα από ποτά και τρόφιμα.

Υπάρχει όμως και η ψυχολογική διάσταση, καθώς πολλοί πρώην καπνιστές προσπαθούν να καταπολεμήσουν την επιθυμία τους για το τσιγάρο με αυξημένο τσιμπολόγημα.

Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι με τη παύση του καπνίσματος, ανοίγει η όρεξη επειδή έχει βελτιωθεί η γεύση και η όσφρηση, είναι κατανοητό ότι είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουμε παρηγοριά στο φαγητό.

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε ώστε να αποφύγετε αυτή την αύξηση του βάρους;

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει όλοι όσοι επιδιώκουν να κόψουν το τσιγάρο, να προγραμματίσουν τη διατροφή τους για περίπου ένα μήνα. Ο προγραμματισμός αυτός θα πρέπει να αρχίσει μια εβδομάδα πριν σταματήσουν το κάπνισμα και θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ελαφρά δίαιτα και μια ήπια άθληση.

Οργανωθείτε εγκαίρως για το τι θα έχετε στο γραφείο, στο σπίτι και στη τσάντα και εφοδιαστείτε με σνακ που να μην είναι λιπαρά και περιέχουν ζάχαρη.

Εφοδιάστε το ψυγείο σας με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γάλα - γιαούρτι με λίγα λιπαρά, κοτόπουλο και ψάρια.

Προσπαθήστε να αλλάξετε τις συνήθειες που έχετε συνδέσει με το κάπνισμα. Για παράδειγμα μπορείτε να αλλάξετε το είδος του καφέ που πίνατε.

Αποφύγετε το ακατάσχετο τσιμπολόγημα και αν σας πιάσει λιγούρα, χρησιμοποιείστε τα φρούτα και τα λαχανικά που έχετε στο ψυγείο σας.

Ελαττώστε τις εξόδους σας το πρώτο χρονικό διάστημα αν τις έχετε συνδυάσει με το κάπνισμα, ώστε να κρατάτε το πειρασμό μακριά.

Τέλος, αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα με διάφορους τρόπους. Χρησιμοποιείστε τις σκάλες από το ασανσέρ, ξεκινήστε να κάνατε εκδρομές και να πηγαίνετε βόλτες σε μέρη που αγαπάτε. Μ’ αυτό τον τρόπο θα χαλαρώσετε και θα ξεχαστείτε από το τσιγάρο.

Γράφει ο Βασίλης Ζήντρος | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

                                                                                                          https://dietplus.gr/

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn