900x600_arthro2-0712.jpg

 

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα υγείας, με την υπερβολή στον χειρισμό των γονέων να αποκτά ολοένα και αυξανόμενη επιρροή. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τη σχέση ανάμεσα στην υπερβολή αναφορικά με τον χειρισμό των γονέων και την παιδική παχυσαρκία, καθώς και πιθανούς τρόπους διαχείρισης και αλλαγής της κατάστασης για να αποφευχθούν η παχυσαρκία και η υπερφαγική συμπεριφορά των παιδιών.

Η υπερβολή στη στάση των γονέων αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας. Όταν οι γονείς δίνουν υπερβολική προσοχή στη διατροφή των παιδιών, μπορεί να δημιουργηθεί ένα αρνητικό περιβάλλον που ενθαρρύνει την υπερφαγία. Τα παιδιά μπορεί να αντιληφθούν αυτή την προσοχή ως πίεση και να αντιδράσουν με αυξημένη κατανάλωση τροφής, ακόμα και όταν δεν νιώθουν πραγματική πείνα.

Για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, οι γονείς μπορούν να υιοθετήσουν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση. Αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στη διατροφή, μπορούν να προωθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα. Αυτός ο τρόπος ζωής περιλαμβάνει την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας, την ενθάρρυνση της ισορροπημένης διατροφής, και την εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με την υγιεινή διατροφή και την αυτορρύθμιση της πείνας.

Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην επιλογή των τροφών που καταναλώνονται στο σπίτι. Αντί να απαγορεύουν ορισμένα τρόφιμα, μπορούν να προωθήσουν μια ποικιλία υγιεινών επιλογών, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να επιτρέπουν μικρές ποσότητες από ανθυγιεινά τρόφιμα. Αυτή η στάση θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με τη διατροφή και να μην έχουν να διαχειριστούν το θέμα των απαγορευμένων τροφίμων.

Με την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης προσέγγισης και την προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποφύγουν την παχυσαρκία και να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες. 

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υγεία των παιδιών είναι μια συνεργατική προσπάθεια ανάμεσα στα παιδιά, τους γονείς και την κοινότητα γενικότερα.

Παρακάτω θα βρείτε ένα δείγμα διατροφής για παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο:

Πρωινό:

      •     Ένα μπολ με δημητριακά ολικής αλέσεως και γάλα με χαμηλά λιπαρά

      •     Ένα φρούτο, όπως μήλο ή μπανάνα

      •     Ένας φυσικός χυμός χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Διάλειμμα:

      •     Ένα μικρό σνακ, όπως ξηροί καρποί ή μία μπάρα δημητριακών χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Μεσημεριανό:

      •     Ένα σάντουιτς με γαλοπούλα ή κοτόπουλο, φρέσκα λαχανικά και λίγη μαγιονέζα σε ολικής αλέσεως ψωμί

      •     Φρέσκα φρούτα, όπως φράουλες ή ακτινίδιο

      •     Ένα γιαούρτι πλήρες σε λιπαρά 

Διάλειμμα:

  •  Ένα μικρό σνακ, όπως μία μπανάνα ή ένα μήλο

Απογευματινό:

      •     Ένα μπολ με δημητριακά ολικής αλέσεως και γάλα με χαμηλά λιπαρά

      •     Ένα φρούτο, όπως πορτοκάλι ή αχλάδι

Βραδινό:

      •     Ψητό κοτόπουλο ή ψάρι με ψητά λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, καρότο)

      •     Ένα μικρό μπολ με ρύζι ή πατάτες

      •     Ένα γιαούρτι πλήρες σε λιπαρά 

Είναι σημαντικό να προσέχουμε τις προτιμήσεις και τις ανάγκες κάθε παιδιού. 

Επίσης, να διασφαλίζουμε ότι η διατροφή περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων για να καλύπτονται όλες οι θρεπτικές ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε έναν ειδικό στη διατροφή για να προσαρμόσετε τη διατροφή στις ανάγκες του παιδιού σας.

Γράφει η Έλενα Κούτση,

κλινική διατροφολόγος

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn