Υγεία-Διατροφή

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Περισσότερα...

Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του Live Science News σχετικά με τους λόγους δημιουργίας των καρκινικών κυττάρων, επιβεβαιώθηκαν παράγοντες κινδύνου πέρα από τους πολύ γνωστούς που όλοι έχουμε κατά νου. Έτσι, το κάπνισμα, η πολλή ηλιοθεραπεία, η χημική ρύπανση, το πολύ κόκκινο κρέας και οι διάφοροι ιοί είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που θα πρέπει να μας προβληματίζουν για την πρόκληση του καρκίνου, καθώς πολύ σημαντικοί επίσης αποδεικνύονται και οι παρακάτω:

  • Το καυτό τσάι: Το τσάι έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία, μάλιστα το πράσινο φαίνεται να έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Όμως, αν κανείς το πίνει πολύ καυτό, τότε αυξάνει τον

Περισσότερα...

Ο λιγνός έχει «τυχερά» γονίδια που του δίνουν πλεονέκτημα έναντι του χονδρού

Περισσότερα...

Σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων σχετικά με τον έλεγχο του σωματικού βάρους, τα γενετικά «ζάρια» των ανθρώπων φαίνεται να ευνοούν περισσότερο τους λεπτούς σε σχέση με τους παχουλούς, παρ’ όλο που και οι δύο μπορεί να τρώνε τα ίδια πράγματα. Αρκετοί άνθρωποι τρώνε ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς, επιλέγουν φαγητά με πολλές θερμίδες και κάνουν καθιστική ζωή, ωστόσο δεν παχαίνουν και αυτό, όπως επιβεβαίωσε η επιστημονική ομάδα του Κέιμπριτζ με αρχηγό τον Σαντάφ Φαρούκι, οφείλεται στο ευνοϊκό DNA τους.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «PLoS Genetics», ανέλυσαν στοιχεία για 1.622 πολύ λεπτούς και υγιείς ανθρώπους (με δείκτη μάζας σώματος κάτω

Περισσότερα...

Είναι σωστό ή όχι να λαμβάνουμε προληπτικά ασπιρίνη κάθε μέρα;

Περισσότερα...

Νέα επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει πως η λήψη ασπιρίνης προληπτικά και καθημερινά αποτελεί δίκοπο μαχαίρι, καθώς από τη μία πλευρά ναι μεν μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, από την άλλη όμως αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης αιμορραγίας στον εγκέφαλο, στο στομάχι και το έντερο. 

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA» από τους ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Σιν Ζενγκ του Τμήματος Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Βασιλικού Κολεγίου (King's) του Λονδίνου, αφού πρώτα αξιολόγησαν στοιχεία από 13 κλινικές μελέτες που σύγκριναν τις επιπτώσεις της λήψης ασπιρίνης (καθημερινής δοσολογίας 50 ως 500 mg) σε σχέση είτε με ψευδοφάρμακο (placebo) είτε με καμία θεραπεία σε 164.225 ανθρώπους ηλικίας 53 έως 74

Περισσότερα...

Ασθένεια και διατροφή (μέρος 2ο)

Περισσότερα...

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε πώς η διατροφή είναι αναπόσπαστο μέρος της πρόληψης και της θεραπείας μιας παθογόνου κατάστασης. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τη βακτηριδιακή προστασία μας και τι πρέπει εν τέλει να κάνουμε σε περίπτωση ασθένειας για να ενισχύσουμε την άμυνά μας, αλλά και για την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Ο προσωπικός μας βακτηριακός πληθυσμός –τα προβιοτικά, που ακούτε τόσο πολύ– βοηθά στην αποτροπή της εισόδου επιβλαβών βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος ή στη ρίζα του λεπτού εντέρου και του παχέος εντέρου. Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά αξίζουν ιδιαίτερη αναφορά για τη συμβολή τους στην πρόληψη της ασθένειας. Και τα δύο είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου. Και η υγεία του εντέρου είναι απαραίτητη

Περισσότερα...

Ασθένεια και διατροφή (μέρος 1ο)

Περισσότερα...

Μια ασθένεια αλλάζει εντελώς την εσωτερική κατάσταση του σώματός μας και χρειάζεται άλλου είδους χειρισμό. Λέμε τότε πως αλλάζει το μεταβολικό προφίλ του και προσπαθεί να χειριστεί την κατάσταση έτσι ώστε και να αντιμετωπίσει την ασθένεια και να κάνει τις καθημερινές διεργασίες του και να διατηρήσει τη βιοχημεία του σε επίπεδα επιβίωσης και κίνησης ζωής.

Πολλές φορές, όταν τύχει να αρρωστήσουμε, αισθανόμαστε διαφορετικά σήματα ως προς την όρεξή μας για φαγητό. Βέβαια, επειδή το ανθρώπινο σώμα έχει ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς και πολλούς «διακόπτες» που χρησιμοποιεί πολύ σοφά, το καλύτερο είναι να το αφήνουμε να αναλάβει εκείνο την κατάσταση σε τέτοιες στιγμές, που είναι το καλύτερο για την καλύτερη προστασία του. Σίγουρα όμως δεν

Περισσότερα...

Ισορροπία και διατροφή

Περισσότερα...

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για την ισορροπία των τροφίμων σε μια υγιεινή διατροφή –γιατί είναι ανάγκη να υπάρχει ισορροπία– και το πώς δημιουργήθηκε η βάση της. Παρουσιάζεται συνεχώς αυτή η λέξη, η «ισορροπία», όταν πρόκειται για την υγιεινή διατροφή ή, αλλιώς, «ισορροπημένη» διατροφή. Τι σημαίνει όμως ισορροπία στη διατροφή;

Όπως και η ίδια η λέξη φανερώνει, ισορροπία σημαίνει σωστό διαμοιρασμό των θρεπτικών συστατικών, ο οποίος, φυσικά, θα επιτευχθεί αν μοιράσουμε σωστά τα είδη των τροφίμων μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γνωρίζουμε πως χρειαζόμαστε κάποιες ποσότητες από όλα τα συστατικά για να λειτουργήσει η βιοχημεία μας και να ενεργήσει ο μεταβολισμός μας προς όφελός μας.

Τι

Περισσότερα...