Άρθρα

Έναρξη πανελλαδικών εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ

Περισσότερα...

 

Το πρώτο τους μάθημα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις δίνουν σήμερα οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά, το οποίο είναι μάθημα Γενικής Παιδείας. Αύριο, Παρασκευή 2 Ιουνίου, θα «μπουν» στον στίβο των Πανελλαδικών και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ, με την εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).

Η φετινή έναρξη των Πανελλαδικών έρχεται μετά από δύο ημέρες ταλαιπωρίας για μία μερίδα των αποφοίτων των λυκείων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη Δευτέρα τις ενδοσχολικές εξετάσεις, όπως ήταν προγραμματισμένο, εξ αιτίας κυβερνο-επιθέσεων στο σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων και των μεγάλων καθυστερήσεων που αυτές προκάλεσαν. Ωστόσο, τα υπουργεία Παιδείας και

Περισσότερα...

Η ψυχολογία ως παράγοντας επιτυχίας στις πανελλήνιες εξετάσεις

Περισσότερα...

 

Είναι γεγονός ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν μια σημαντική διαδικασία για τους γονείς και τους μαθητές.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι γονείς επενδύουν στην εκπαίδευση των παιδιών, δαπανούν ποσά δυσανάλογα με το οικογενειακό τους εισόδημα για να πληρώσουν καθηγητές και φροντιστήρια, πιθανόν να κάνουν δύο δουλειές για να ανταποκριθούν στα έξοδα, παραμελούν άλλες ανάγκες αφού προτεραιότητα είναι η προετοιμασία για τις πανελλαδικές. Μέσα σε όλο αυτό, η επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών είναι δύσκολη λόγω της εξουθένωσης.

Οι γονείς θέλουν να εξαργυρώσουν όλο αυτό τον κόπο με μια επιτυχία του παιδιού τους, φορτώνοντας όμως το παιδί με ένα τεράστιο βάρος, το οποίο τις

Περισσότερα...

Σπουδές Βιοϊατρικών Επιστημών στην Ελλάδα

Περισσότερα...

 

Τα τελευταία χρόνια τα σύγχρονα βιοϊατρικά επαγγέλματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς τόσο στην  εποχή της πανδημίας, όσο και στην μετά covid-19 εποχή βρίσκονται στην αιχμή του ιατρικού κλάδου. Στη χώρα μας δύο τμήματα παρέχουν την δυνατότητα σπουδών στον τομέα αυτό. Πρόκειται για τα τμήματα Βιοϊταρικών Επιστημών του ΠΑ.Δ.Α. στην Αθήνα (14.440) και του ΔΙ.ΠΑ.Ε στην Θεσσαλονίκη  (14.240) που ανήκουν στο 3ο επιστημονικό πεδίο.

Οι φοιτητές αυτών των τμημάτων αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις που τους καθιστούν ικανούς να διερευνούν τα βιολογικά χαρακτηριστικά των ασθενειών και να παρέχουν τις απαραίτητες επιστημονικές πληροφορίες, με στόχο την αποτελεσματική

Περισσότερα...

Μάνα πανελλαδικών..

Περισσότερα...

 

Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας και ως αντιπροσωπευτικό –φοβάμαι– δείγμα,  θέλησα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις σχετικά με την κατηγορία «Μάνα Πανελλαδικών». Όσες έχετε παιδιά μικρότερης ηλικίας, μη σπεύσετε να κρίνετε, επικρίνετε, κατακρίνετε. Ο θυμόσοφος λαός άλλωστε έχει αποφανθεί: «Eκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ’ρθεις».

Ας είμαστε ειλικρινείς. Πριν από δύο με τρία χρόνια, το θέαμα των γονέων «αυτοκόλλητων» στα κάγκελα του λυκείου, στην καλύτερη περίπτωση σου προκαλούσε έκπληξη, πιθανότερο όμως ήταν να σου βγάλει μια αποδοκιμασία, έναν σαρκασμό, ένα «εγώ ποτέ!».

Πού θα είσαι φέτος 2-12 Ιουνίου; Έστω ότι δεν θα είσαι εύζωνας έξω από το εξεταστικό κέντρο, το

Περισσότερα...

«Σπουδάζω με Υποτροφία» για 12η συνεχόμενη χρονιά!

Περισσότερα...

 

Η Equal Society για 12η χρονιά ενώνει τις δυνάμεις της με κορυφαία δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και συνεχίζει δυναμικά να προσφέρει τη δυνατότητα υποτροφιών για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

Το βραβευμένο για την κοινωνική του προσφορά πρόγραμμα «Σπουδάζω με Υποτροφία» στέκεται αρωγός σε όσες και όσους αναζητούν το επόμενο ακαδημαϊκό τους βήμα, προσφέροντας ποιοτικές ακαδημαϊκές προοπτικές σε πείσμα των δυσμενών οικονομικών συνθηκών της εποχής.

Στην τροχιά της αλληλεγγύης και της προσφοράς, μαζί με τα διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται και

Περισσότερα...

Άγχος εξετάσεων και τρόποι διαχείρισης: Συμβουλές για μαθητές και γονείς

Περισσότερα...

 

Οι εξετάσεις, είτε είναι ενδοσχολικές, είτε πανελλαδικές (αυτές είναι ακόμα πιο απαιτητικές), προκαλούν κάθε χρόνο υψηλό άγχος στην πλειοψηφία των μαθητών αλλά και στις οικογένειες τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι εξετάσεις στην Ελλάδα υπερεπενδύονται συναισθηματικά. Συνδέονται με την πνευματική επάρκεια του παιδιού και γίνονται η ευκαιρία να αποδείξει τις ικανότητες του. Στην περίπτωση των πανελληνίων οι εξετάσεις είναι συνδεδεμένες με την πρόοδο και την εξέλιξη και συχνά θεωρούνται ο μόνος δρόμος για την επαγγελματική αποκατάσταση κατά την ενηλικίωση.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν είναι περίεργο επομένως γιατί οι εξετάσεις φορτίζουν με άγχος όλα τα εμπλεκόμενα μέλη κάθε χρόνο

Περισσότερα...