Τοπική Ανάπτυξη

Τοπική αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη

Περισσότερα...

Ένα πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο εξαγωγής συμπερασμάτων πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου στις Σέρρες με πρωτοβουλία του Δήμου Σερρών ως συνέχεια του διεθνούς συνεδρίου Αγροδιατροφικός Τομέας, Νέες Τεχνολογίες, Επιχειρηματικότητα & Τοπική Ανάπτυξη, που είχε γίνει στις Σέρρες 24 με 26 Μαΐου 2018.

Στο πολύ σημαντικό εργαστήριο εξαγωγής συμπερασμάτων καταγράφηκαν οι προτάσεις της καθηγήτριας κας Χαρίτας Βλάχου, της κας Μαρίας Ραβάνη, του γράφοντος, του καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα, του κ. Δημήτρη Αναγνωστίδη, του καθηγητή κ. Νικόλαου Καρανάσιου και του κ. Θεόδωρου Αραμπατζή, οι αποσταλείσες σκέψεις του κ. Δημήτριου Καμπούρη και του καθηγητή κ. Ιωάννη Λαζαρίδη, αλλά και σκέψεις από προηγηθείσες συζητήσεις με φίλους, όπως ο κ. Γιάννης

Περισσότερα...

Στεπική φυλή Κατερίνης (Podolian)

Περισσότερα...

Στην αυλή του Μεταλλουργείου (Πειραιώς 123, Αθήνα) το ωραιότατο βράδυ της Τετάρτης 10/10/2018 πραγματοποιήθηκε το πρώτο event των Wise Food Stories με παρουσίαση εξαιρετικού γεύματος από κρέας μοσχαριού στεπικής φυλής Κατερίνης. Τα εστιατόρια Basegrill, Cookoovaya, το αγρόκτημα «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και η Πανελλήνια Ένωση Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (ΠΕΕΑΦΑΖ) συνεργάστηκαν στην πρώτη εκδήλωση με θέμα «Η αυτόχθων φυλή των ελληνικών στεπικών βοοειδών – τύπος Κατερίνης».

Στην εκδήλωση μίλησαν ο κ. Ανδρέας Γεωργούδης, ομότιμος καθηγητής, με αντικείμενο τη γενετική βελτίωση των αγροτικών ζώων, η δρ Δέσποινα Καρατοσίδη με αντικείμενο τη φυσικοχημική σύσταση του κρέατος

Περισσότερα...

Η αγρότισσα και η τοπική ανάπτυξη

Περισσότερα...

«Αν έχεις 20 άντρες, έχεις 20 άντρες. Αν τους έχεις οργανωμένους, ίσως μπορείς να έχεις έναν λόχο. Αν έχεις 20 γυναίκες, έχεις ένα χωριό», έλεγε ένας παλαιός πρόεδρος σε ένα αγροτικό σχολείο που είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω. Η ψυχή της αγροτικής κοινωνίας είναι η αγρότισσα. Και η επιλογή να καθιερωθεί έστω μόνο μία Παγκόσμια Ημέρα, η 15η Οκτωβρίου, για να τονίζουμε τη σημασία της είναι πολύ σπουδαία. Βέβαια με έκπληξη ακούσαμε από αγρότη που ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση να ομολογεί ότι ήταν η πρώτη φορά που άκουσε γι’ αυτήν και ήταν αρκετά μεγάλος σε ηλικία και σε θέση.

Και εάν την εκδήλωση την οργανώνουν ο ίδιοι οι αγρότες για τις αγρότισσες, είναι πολύ σημαντικό. Τον

Περισσότερα...

Βραβεύοντας τους καλύτερους

Περισσότερα...

Ξεκίνησε το 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (Conseil Européen des Confréries Oenogastronomiques, CEUCO, www.ceuco.com, http://europegastronomy-athens2018.com) μαζί με την παράλληλη έκθεση τουρισμού, γαστρονομίας και οίνου (19, 20 και 21 Οκτωβρίου, Ζάππειο), αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας (15 Οκτωβρίου, Πειραιώς 73) και την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιμαγείρων (16 Οκτωβρίου, Πειραιάς) με θέμα τον μητρικό θηλασμό.

Ο κ. Κ. Μουζάκης (πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής) δήλωσε: «Τα φώτα της δημοσιότητας είναι στην Ελλάδα μας, με μια εβδομάδα (15 έως 21 Οκτωβρίου) που αξίζει η Ελλάδα μας και η ελληνική κουζίνα, η γνήσια, η

Περισσότερα...

11η Συνάντηση Παλαιών Προσκόπων Θεσσαλονίκης

Περισσότερα...

Πραγματοποιήθηκε στις 7/10/2018 στο Προσκοπικό Καταφύγιο Χορτιάτη η 1η Συνάντηση Παλαιών Προσκόπων (έως παμπάλαιων ή/και αρχαίων;) με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) βλέπουμε ότι δήλωσαν ότι θα πάνε 184 και περίπου τόσοι ήμασταν εκεί πάνω την Κυριακή. Το καταγράφω ως μια ακόμα θετική ένδειξη προσπάθειας υπευθυνότητας από προσκόπους, ακόμα και στη σχεδόν ουδέτερη δήλωση συμμετοχής σε μια εκδήλωση από μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η ηλεκτρονική πρόσκληση από τον επικεφαλής της συνάντησης κ. Νικόλαο Μάνο (6976 565344) και τη γραμματέα κα Λίνα Μανασή (6945 888209) προσκαλούσε «όλους όσοι φόρεσαν την προσκοπική μαντίλα, παλιούς και λίγο νεότερους προσκόπους της

Περισσότερα...

Αγροτική εκπαίδευση για παραγωγική ανασυγκρότηση

Περισσότερα...

Αγρότης είναι ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς και ο δασοκόμος, ο οποίος συμπληρωματικά –και μόνο συμπληρωματικά (γύρω στο 20% του συνολικού εισοδήματός του)– μπορεί να παράγει ενέργεια, να μεταποιεί ή/και να εμπορεύεται τη δική του παραγωγή και να προσφέρει υπηρεσίες τουρισμού (αγροτουρισμός).

Εκπαίδευση είναι μορφή εξειδικευμένης κοινωνικοποίησης που ασκείται κατά κανόνα από φορείς που βρίσκονται έξω από την οικογένεια και έχει ως περιεχόμενό της τη μετάδοση γνώσεων και την καλλιέργεια ικανοτήτων, δεξιοτήτων και μορφών ενέργειας ή συμπεριφοράς. Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «εκπαιδεύω», που σημαίνει «ανατρέφω από παιδική ηλικία», «μορφώνω», «διαπαιδαγωγώ».

Η

Περισσότερα...