Τοπική Ανάπτυξη

Οι κτηνοτρόφοι του Μαραθώνα συναντούν τις ρίζες τους

Περισσότερα...

Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 στο Λύκειο Νέας Μάκρης με πρωτοβουλία του Δήμου Μαραθώνα διοργανώθηκε εκδήλωση, όπου ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» έδειξε την πατροπαράδοτη τέχνη της τυροκόμησης.

Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής είναι κυρίως Αρβανίτες, κάποιοι Σαρακατσάνοι και μερικοί Βλάχοι. Το γάλα που παρήγαν, όσο δεν καταναλωνόταν αμέσως, επειδή το γάλα είναι ευαλλοίωτο, έπρεπε να το μεταποιήσουν ώστε να διατηρηθεί για τους μήνες που δεν θα υπήρχε γάλα. Έτσι, μέσα στην καθημερινότητα των Αρβανιτών και των άλλων κτηνοτρόφων έχουν ενταχθεί τεχνικές και τρόπος ζωής στην ύπαιθρο της Αττικής ώστε το γάλα να γίνει τυρί, μυζήθρα ή άλλα προϊόντα που μπορούσαν να αποθηκευτούν και να καταναλωθούν τους επόμενους

Περισσότερα...

Προσκοπισμός: 50 χρόνια κοινωνικής προσφοράς

Περισσότερα...

Πριν από 50 χρόνια δημιουργήθηκε το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης και στις 31 Μαρτίου 2019 στο πολιτιστικό κέντρο Θέρμης (Καραολή-Δημητρίου και Καπετάν Χάψα, 570 01 Θέρμη Θεσσαλονίκης) έχει προσκληθεί όλη η κοινωνία της Θέρμης για τα γενέθλια των πρώτων 50 χρόνων συνεχούς κοινωνικής προσφοράς του προσκοπισμού στην κοινωνία της Θέρμης.

Ο αρχηγός του Συστήματος κ. Κώστας Γεωργίου με συγκίνηση ανακοίνωσε την επιλογή να γιορταστούν τα γενέθλια των 50 χρόνων του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης καθ’ όλο το 2019 κατά το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας (10 Φεβρουαρίου) μπροστά σε όλα τα λυκόπουλα, τους προσκόπους, τους ανιχνευτές, τους βαθμοφόρους, τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης, τους γονείς, εκπροσώπους των οργανώσεων της

Περισσότερα...

Η κλιματική αλλαγή στον αγροτικό τομέα

Περισσότερα...

Εξαιρετικά επίκαιρο ήταν το θέμα στο 2ο συνέδριο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ, 15/3/2019) που άκουσαν όσοι παρέμειναν στην αίθουσα του ξενοδοχείου μέχρι αργά. Το θέμα της εισήγησης ήταν το 20ό ανάμεσα σε 26 εισηγήσεις, όχι πάντα σχετικές με τον τίτλο του συνεδρίου, που ήταν: «Κλιματική αλλαγή και αγροτική ανάπτυξη».

Ακούσαμε πολλές εισηγήσεις και εντοπίσαμε ότι οι τράπεζες –ναι, οι τράπεζες– δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην αγροτική παραγωγή. Μάλλον ενδιαφέρονται να μελετήσουν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται οι πιθανές επενδύσεις τους και να διαμορφώσουν αναλόγως τα επιτόκια, που περιλαμβάνουν τους κινδύνους των επενδύσεων και

Περισσότερα...

Τοπική ανάπτυξη με τοπικά προϊόντα στην Κατερίνη

Περισσότερα...

Το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 18:30 στο κέντρο «Εκάβη» στην Κατερίνη η οικολογική ομάδα «Μητέρα Γη» (www.motherearth.gr) οργανώνει μία ακόμα από τις τακτικές συναντήσεις-συζητήσεις με τα εξής θέματα:

  1. «Αρωματικά φυτά και μικροί καρποί, λειτουργικά τρόφιμα και συμπληρώματα, υγεία» με εισηγήτρια την δρα Ελένη Μαλούπα.
  2. «Κοινοτική / τοπική ανάπτυξη με τοπικά, ενδογενή μέσα / πόρους» με εισηγητή τον γράφοντα.

Η δρ Ελένη Μαλούπα είναι απόφοιτος Γεωπονίας του ΑΠΘ, απόφοιτος βιολόγος και φυσιολόγος φυτών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie του Παρισιού και διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και δηλώνει: «Με τον όρο “λειτουργικά τρόφιμα” εννοούμε τρόφιμα επεξεργασμένα ή μη τα οποία

Περισσότερα...

Τοπική εφοδιαστική αλυσίδα vs παγκοσμιοποίηση

Περισσότερα...

Τα τοπικώς παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, επεξεργασμένα (μεταποιημένα) τοπικά με βάση τοπικές συνταγές (τοπική γαστρονομία, πολιτισμός) και καταναλισκόμενα τοπικά (κάτοικοι, επισκέπτες, τουρισμός) μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες τοπικής / κοινοτικής ανάπτυξης, που είναι η ευημερία των κατοίκων του τόπου.

Το κόστος της ψαλίδας μεταξύ των τιμών παραγωγού και των τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, 5 έως 8 φορές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στην τοπική εφοδιαστική αλυσίδα οι τιμές καταναλωτή θα μπορούσαν να ισορροπήσουν στο τριπλάσιο των τιμών παραγωγού της εφοδιαστικής αλυσίδας. Έτσι, και ο παραγωγός θα εισέπραττε 200% καλύτερες

Περισσότερα...

Εφαρμοσμένη ελληνική γαστρονομία

Περισσότερα...

Την εφαρμογή / πρακτική της φημισμένης ελληνικής γαστρονομίας απολαύσαμε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου στο γεύμα με την ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου «Γέφυρα Ζωής» στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Ελληνικό Μολύβι», Ιερά Οδός 154, Αθήνα.

Το 1998 αναπτύχθηκε με τη στήριξη των Σταυροδρομιών Αγροτικής Πληροφόρησης & Κινητοποίησης η πρωτοβουλία «Culinary Heritage» / «Γαστρονομική Κληρονομιά» σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν ο αναπτυξιακός μοχλός και η μετεξέλιξη –χωρίς να έχουν συνάρτηση και σχέση μεταξύ τους– του γνωστού καταναλωτικού κινήματος Slow Food, που με τη σειρά του, με βάση την Ιταλία, ήταν η ενστικτώδης αντίδραση στο λεγόμενο fast και junk food.

Περισσότερα...