Υγεία-Διατροφή

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους

Περισσότερα...

 

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους», η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό New England of Medicine, αναφέρονται τα χαρακτηριστικά της ενδοοικογενειακής μετάδοσης του SARS-CoV-2. H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτριο Παρασκευή (αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Η λοίμωξη με SARS-CoV-2 στα παιδιά είναι συνήθως ασυμπτωματική ή οδηγεί σε ήπια νόσο. Δεδομένα αναφορικά με τη διασπορά του SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων και ηλικιωμένων ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου, είναι περιορισμένα. Η μελέτη

Περισσότερα...

2ο Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου

Περισσότερα...

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, με συνδιοργάνωση των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας, διοργανώνουν το 2ο Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου, που θα διεξαχθείστις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2021 στο ξενοδοχείο Elite City Resort στην Καλαμάτα. Η διοργάνωση του συνεδρίου έχει ανατεθεί στη Χαραμή Α.Ε. (PCO) και θα διεξαχθεί με έγκριση των ΕΟΦ και ΣΦΕΕ.

Το Σάββατο 25/9 το απόγευμα θα ξεκινήσει το συνέδριο με πολιτιστική εκδήλωση, με συμμετοχή των τοπικών αρχών και φορέων, φαρμακοποιών και κοινού της τοπικής κοινωνίας.

Την Κυριακή 26/9 θα διεξαχθεί το επιστημονικό μέρος του συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Καινοτόμες

Περισσότερα...

Covid 19: Εμβόλια εναντίον Δέλτα και άλλων παραλλαγών του κορονοϊού

Περισσότερα...


Περίπου 15 μήνες μετά το ξεκίνημά της η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να αναζωπυρώνεται εκεί που οι υγειονομικές Αρχές νόμιζαν ότι ξεμπέρδεψαν λίγο-πολύ μαζί της. Η αιτία είναι οι αναδυόμενες συνεχώς νέες μεταλλάξεις και παραλλαγές του κορονοϊού. Η σύγκρουση ανάμεσα στα εμβόλια και στα πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού SARS-CoV-2 θα καθορίσει τι θα συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες σε όλο τον κόσμο – και στην Ελλάδα.

Το διεθνούς κύρους αμερικανικό περιοδικό «Atlantic» αναδεικνύει τρεις απλές βασικές αρχές που ισχύουν σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ εμβολίων και παραλλαγών του ιού. Είναι σημαντικό οι πάντες να τις κατανοήσουν και να τις χρησιμοποιήσουν ως οδηγό για το

Περισσότερα...

Αυτοί είναι οι «χρυσοί» κανόνες που μπορούμε να ακολουθούμε για να κοιμόμαστε καλύτερα

Περισσότερα...

Η καλή ποιότητα του ύπνου είναι σημαντική και υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να κοιμόμαστε ευκολότερα και καλύτερα.

Ιδιαίτερα οι χρόνιες διαταραχές ύπνου μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση, τη συγκέντρωση και τις αντιδράσεις, καθώς και τη γενική ευεξία, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί.

Οι συμβουλές που ακολουθούν ωστόσο δεν υποκαθιστούν επ' ουδενί τυχόν οδηγίες από ειδικούς επί του θέματος και γιατρούς.

Αρχικά, το απόγευμα δεν πρέπει πλέον να πίνουμε ροφήματα και αναψυκτικά με καφεΐνη, όπως είναι ο καφές και το μαύρο τσάι.

Εν συνεχεία, πρέπει να αποφεύγεται και η κατανάλωση αλκοόλ πριν

Περισσότερα...

Παιδικά πάρτι και Covid-19: Χρειάζεται προσοχή

Περισσότερα...

   

Οι γιορτές και τα πάρτι με αφορμή τα γενέθλια βοηθάνε στην εξάπλωση της Covid-19, ιδίως όταν κάποιο παιδί γιορτάζει τα γενέθλιά του σε περιοχή όπου ήδη υπάρχουν αρκετά κρούσματα κορονοϊού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Η μελέτη επιβεβαιώνει τις υποψίες των ειδικών ότι οι μικρές και άτυπες συγκεντρώσεις στα σπίτια έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ανουπάμ Τζένα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν τρία εκατομμύρια νοικοκυριά.

Διαπιστώθηκε ότι στα

Περισσότερα...

Νέα σύσταση από την Αθηνά Λινού στις γυναίκες κάτω των 50 για ποια εμβόλια θα πρέπει να κάνουν

Περισσότερα...

 

Για το αλαλούμ που επικρατεί με το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

«Λογικό να ανησυχεί ο κόσμος, γιατί δεν έχει όλη την πληροφορία που είναι υπαρκτή σε όλα τα μέρη του κόσμου. Όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca, υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση», διαβεβαίωσε η κα Λινού σε πρωινή της συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Ερωτώμενη εάν οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, σημείωσε πως τα επεισόδια εμφανίζονται συνήθως στην πρώτη δόση και πολύ σπανιότερα στη δεύτερη. Σε περίπτωση που κάποιος τη ρωτούσε εάν πρέπει να κάνει τη

Περισσότερα...